LEFteam is met een nieuw project gestart: de kunsthemel. De aanleiding van dit project is dat veel beeldend kunstenaars in hun kunstenaarsbestaan massa’s kunstwerken produceren. Gelukkig worden de meeste hier van verkocht en krijgen ergens een mooie plek. Maar toch blijven er véél werken op de planken liggen en worden zo nooit meer tentoongesteld. Zonde voor al dit moois!

De kunstenaar gaat met pensioen, of de erven krijgen een hele voorraad kunstwerken waar men geen raad mee weet. Dat is jammer, want kunst heeft juist de functie om te inspireren. Zeker in een wereld waarin alles een ‘direct nut’ moet hebben, missen we vaak de betekenis. Dit gebrek aan zingeving en betekenis, kan kunst perfect aanvullen.

Zingeving is óók belangrijk voor onze LEFjongeren. Vandaar dat we de stoute schoenen hebben aangetrokken en samen met de LEFjongeren een omvangrijk kunstproject zijn gestart: de Kunsthemel.  We hebben namelijk een gedeelte van de kunstcollectie van de bekende kunstenaar, Rob Kars, in beheer gekregen. Rob groeide op in Nederland, Australië en Zuid Afrika. Studeerde kunst aan de Universiteit van Kaapstad (Michaelis School of Fine Arts) en woont/werkt sinds 1974 in Weert (Midden-Limburg) als beeldend kunstenaar: schilderen, beeldhouwen en verzamelingen.

Onze jongeren fotograferen vakkundig zijn werken, documenteren het zorgvuldig en bergen de originelen onder de juiste condities op. Vervolgens worden de foto’s bijgewerkt in Adobe Photoshop, digitaal in een database verwerkt en ontsloten via een speciale website. Dit alles uiteraard onder begeleiding en coaching. Vaardigheden die ze leren binnen dit project zijn werkelijk ontelbaar: van secuur werken, archiveren, selecteren, structureren tot plannen en elkaar ontmoeten. Werkervaringsleren in optima forma. En voor veel jongeren vaak het eerste concrete contact met kunst. Zinvol, zinnenprikkelend en zintuigelijk wordt zo mooi gecombineerd.

Binnenkort meer over onze Kunsthemel 😉

Let op: Project zit nog in de proef c.q Beta-fase, en is nog niet officieel van start gegaan. Subsidies zijn uiteraard altijd van harte welkom 😉