Een van de doelen van LEF is om jongeren, die (tijdelijk) niet meer naar school gaan, of onderwijs volgen maar daarbij extra ondersteuning nodig hebben, te motiveren de school toch af te maken. In de praktijk vaak jongeren die nog kwalificatieplichtig zijn.

Voor veel ‘praktisch’ ingestelde jongeren is deze kwalificatieplicht vaak een zware dobber. Vaak zijn de betreffende jongeren namelijk nog jong én hebben weinig zicht op hun toekomst.

Zo ook bij Safa. Safa is 18 jaar oud en deed de entree-opleiding voordat die naar LEFteam toe kwam. Zodra Safa de kamer in komt gelopen, weet je het direct: de zonnestraal, die de hele dag zingt en danst,  is weer in huis. Het lijkt wel alsof Safa’s energie onuitputtelijk is. We hebben Safa gevraagd iets over haar zijn te schrijven. Hier volgt haar verhaal:

Hii,

Een beetje over mij.

Ik ben altijd een beetje verstrooid geweest en het is altijd druk in mijn hoofd, dat is ook een van de redenen waarom ik moeite heb met er gewoon zijn. Maar ik vind dat ik al veel vooruit ben gegaan als we kijken naar hoe ik was vorig jaar rond deze tijd. Natuurlijk ‘struggle’ ik nog steeds. Heel vaak en ook heel erg, maar ik weet niet waarom. Tegelijkertijd kan ik het niet los laten. Misschien is het feit dat ik me soms afvraag hoe ver ik kan gaan.

Ik vraag me altijd af hoe het zou zijn als ik kon vliegen, zou ik me dan meer vrij voelen? Ik wil graag de wereld zien. Verschillende mensen ontmoeten en culturen beleven. Zien hoe zij allemaal leven; hoe de pagina’s in hun boeken er uit zien. Maar ik hou mezelf onbewust ook tegen, om echt die stap te zetten. Ik zet hele kleine stapjes. Het is oke, als ik maar vooruit kom.

Wat ik hoop en vind dat ik nodig heb

Het begint allemaal bij mezelf. Mijn volgende stap die ik hoop te nemen is: school. Ik ben iemand die veel duidelijkheid nodig heeft, anders voel ik me zo verward en heb ik geen enkel idee waar ik moet beginnen en wat ik moet doen. Structuur is dus ook heel belangrijk voor mij. Het zou heel handig zijn om dat allemaal te kunnen plannen, nietwaar? Als dat allemaal al duidelijk zou zijn voor je. Maar het zou ook heel ‘stuffy’ voelen denk ik.

Het is heel lastig voor mij om mezelf te zien als de hoofdpersoon van mijn eigen leven. Ik weet niet wat er gaande is half van de dag. Maar LEFteam is mij heel erg aan het helpen daarin en ik zal mijn best blijven doen, zodat ik er kom. Het komt allemaal wel goed met mij.

Over en uit allemaal.

Groet van een verstrooid iemand die zijn best doet.