Stadsbakkerij LEF bakt biologisch desembrood. Deze broden hebben een hoge hydratatie, dat wil zeggen dat er veel water in zit. Water is namelijk het beste rijsmiddel. Het is niet gemakkelijk om deze broden te bakken en dus een extra uitdaging voor onze LEFjongeren! Om het hen een beetje gemakkelijker en nog veiliger te maken, hebben we, met dank aan Dr. C.J. Vaillant Fonds, een speciale deegkneder kunnen aanschaffen. En wel een heel speciale: de Pietro Berto, voorheen ook bekend onder de naam Artofex.

Deze deegkneder kneedt heel rustig door met twee armen op en neer te gaan en tegelijkertijd ook zijwaartse bewegingen te maken. Vergelijkbaar hoe een bakker vroeger in een grote trog het deeg zou kneden.

Omdat deze machine niet verkrijgbaar is in Nederland of  veel te duur is, hebben we via bakkersvriend Gerard Hardeman van Sociale Biobakkerij Gerad & Suus, een adres vertrouwd gekregen in Italië. Het resultaat: een Italiaanse beauty van een deegkneder, voor slechts 1/3 van de gangbare tweedehands prijs in Nederland. Wel zelf ophalen! Wat rest je dan als LEFteam, juist ja lef hebben, en in de bestelbus op weg naar ‘Viva Italia’.

De machine wordt na de zomervakantie in gebruik genomen. Bekijk hieronder zeker even de video van de reis.